Fotografies de La Puzle

El 18 de gener 2003 la Carmen Borja, el Carles Molins i la Lena Torre (foto 1) vam tenir l’original pensada de fer una publicació formada per sis peces de puzle que, segons s’encaixessin i combinessin, crearien publicacions i interaccions entre les obres de 24 autors (al final van ser 96 de tota mena de disciplines artístiques i d’una trentena de països diferents). I ens vam conjurar a no tallar-nos els cabells fins acabar, que va ser el maig de 2006 amb les pintes que podeu veure a la darrera foto.

Entremig, moltes complicacions tècniques, una quantitat d’hores desesperants, cercar i convèncer artistes d’arreu (la majoria no van entendre res) i moltíssima manualitat (llevat del complex retallat de les peces la resta va ser tot fet únicament per nosaltres). En tot cas us podeu llegir el manual de més avall (està en català, espanyol i anglès) per veure amb detall les vicissituds d’aquest projecte que, d’antuvi, ens vam apressar a fer perquè ningú no ens trepitgés la idea. Després vam entendre per què, si algú hagués tingut aquest pensada, ni boig s’hauria posat en aquest merder.

Això sí, ens va quedar una cucada.

Si en voleu veure un vídeo, cliqueu aquí.

El Manual de La Puzle

Les sis peces es van fer arribar individualment (es poden llegir com una revista cadascuna malgrat que, en algunes pàgines fins que no s’ajunten totes no es veu l’obra sencera de l’artista). Cada una té 96 pàgines (i també hi ha 96 creadors), i cada full és d’un paper diferent (que es referencia al lateral, així com la tipografia, també única per a cada autor). Se’n van fer 200 exemplars, numerats amb tinta invisible (a menys que es vegi amb llum ultraviolada), la mateixa tinta amb què, posats en fila per una peça concreta tots dos-cents, s’hi pot llegir la Declaració Universal dels Drets Humans. En el manual, en català, espanyol i anglès, hi ha un missatge secret que podreu llegir seguint les lletres en negreta. 

Si voleu veure la versió en page flip cliqueu aquí

Fotografies de la presentació de La Puzle

El 20-06 de 2006 a les 20.06 h es va presentar al mític local L’Horiginal (Ferlandina 9, de Barcelona) aquest projecte. Com ressaltava la invitació, molt a la vora del Convent dels Àngels, on el 18 de gener de 2003 se’ns havia acudit la idea de fer La Puzle (des d’aleshores, i per evitar mals majors, no havíem tornat a posar els peus al Convent dels Àngels, dissortadament després es va comprovar que podíem tenir idees igual de forassenyades en qualsevol altre indret). A la festa hi van acudir, a banda d’altra gent, una cinquantena dels 96 autors, entre ells en Màrius Serra, l’Adelais de Pedrolo (a qui vam conèixer en persona aleshores), el Caïm Riba (del grup Pastora), el Yorgos Konstantinou, el Nino Díaz que havia compost una peça per a la Puzle que va interpretar la flautista Karina Erhard, el Makha Diop Mar, la gent de Poesia 080, la Susanna Rafart, el Joaquim Carbó, el Xavier Canals, Beneyto, el Ricardo Laspidea i molts més…

Fotografies de l'exposició de La Puzle

El 20-06 de 2006 a les 20.06 h no només es va presentar la revista a L’Horiginal (Ferlandina 9, de Barcelona) sinó que també va servir per inaugurar una exposició amb una seixantena dels originals que apareixien a la revista, fotografies, dibuixos, pintures, escultures, joies, però també es van passar vídeos o es van interpretar algunes de les peces musicals que hi apareixien i, fins i tot, es van poder degustar un parell de plats que hi apareixien (les postres perses Shole Zard i un estofat bosnià).

Versió digital de La Puzle

Per celebrar el cinquè aniversari de l’aparició de tan singular revista vam pensar que seria una bona idea de fer-ne una versió digital, de manera que tothom la pogués veure i en pogués gaudir com en la versió en paper. Es poden girar les sis pàgines de cop, passar-les d’un costat a l’altre, ampliar-les i llegir-les tal com es van enviar com si fossin publicacions independents o desendreçar-les tot buscant interaccions sorprenents. Aquesta complexa programació en  Flash la va fer en Sergi Miral i és una pena que molts navegadors n’estan distringint l’ús (Flash era un dels millors i més senzills programes que hi ha hagut, en moments podies fer coses espectaculars i, s’hi han fet veritables meravelles, com molts jocs, que avui en dia són molt més complexes de fer, però va caure enmig d’una guerra de companyies i aviat no funcionarà, o sigui que aprofiteu).

Per veure-la cliqueu aquí.

Presentació de la versió digital de La Puzle

El 20-11 de 2011 a les 20,11 h, quan ja feia cinc anys de l’edició en paper de La Puzle vam presentar-ne la versió digital. Va ser a Insòlit (Marià Cubí, 44, de Barcelona), el lloc on s’havia imprès i manipulat al llarg d’hores i hores (procés que, anys més tard es repetiria amb La Plaquetona-Vilamarins com a ratificació que no n’aprenem…). Hi van assistir algun dels autors i amics en una nit de futbol on el Barça va perdre, però això ja és una altra història…

La Puzle a la Casa de l'Artista en Terres de Cruïlla

L’edifici on ara hi ha la Casa de l’Artista en Terres de Cruïlla es va començar a construir poc després d’acabar La Puzle, el 2004, i es va acabar el 2009. L’arquitecte va ser en Liberto Jornet, que va tenir la paciència d’adaptar tots els dissenys que proposàvem després de llarguíssimes hores de provatures i debats. Potser perquè va resultar ser un projecte tan llarg, complex i meditat, gairebé puzlerià, vam decorar la casa amb algunes de les obres que apareixen a La Puzle, a banda de tenir-ne un exemplar presidint la casa i que, ens costa, més d’un convidat s’hi ha entretingut estona.