EXPLORACIONS LITERÀRIES
EN TERRES DE CRUÏLLA

Les Exploracions literàries en Terres de Cruïlla és una iniciativa de Produccions Impossibles i la Casa de l’Artista en Terres de Cruïlla, amb voluntat de periodicitat anual.

En aquestes Exploracions es conviden un parell d’escriptors . Durant la seva estada són conduïts a diversos llocs singulars de la Sénia i entorn, on se’ls explica la història més o menys misteriosa. Sobre aquests indrets hauran de fer uns textos que, posteriorment, seran impresos.

El 2020 els escriptors convidats van ser els poetes valencians Begonya Mezquita i Manel Rodríguez i Castelló i els llocs o personatges singulars el Virrei de Madagascar, la Casa dels Ulls i l’Aeròdrom de la Sénia.

El 2021, aprofitant que Tortosa era aquell any la capital de la cultura catalana, van venir l’Helena Soler i el Lluís Busquets i Grabulosa per conèixer tres tortosins il·lustres, el jueu Menahem ben Saruq, el musulmà Abu-bakr at-Turtuixí i el cristià Cristòfor Despuig.

El 2022 els convidats van venir de Cabrera de Mar, al Maresme. L’Albert Calls i la Sílvia Tarragó dins de l’ambient d’Alícia al País de les Meravelles, van conèixer el Marquès de la Sénia, La Pastora i el Molí la Vella.

El 2023, la Laura López-Granell i el Joan Duran van ser els intrèpids i enigmàtics descobridors del Jardí de Peter, la fàbrica de Calduch i Joan de Sirvela.

 

 

D’aquests recorreguts se’n generen uns vídeos, que són els que teniu aquí sota, amb impressions dels convidats, els textos que n’han fet i un reportatge sobre el lloc.

El 23 de febrer de 2021, 6è aniversari de Produccions Impossibles, va aparèixer el llibre que recull les I Exploracions Literàries en Terres de Cruïlla, una petita guia dels tres primers llocs singulars i les seves històries i els textos que la Begonya Mezquita i el Manel Rodríguez-Castelló van fer-ne de cadascun. Amb aquest llibre es va inaugurar la col·lecció «Petits impossibles».